Search
Generic filters
Search in content
Search in excerpt
Exact matches only
Search in title

Wat is een e-bike?

Een e-bike is een fiets met een elektrische motor. Als de bestuurder begint met trappen, oftewel fietsen, gaat de elektrische motor werken. Deze motor biedt trapondersteuning waardoor je makkelijker en sneller vooruit gaat op een e-bike, dan op een reguliere fiets. De hoeveelheid ondersteuning hangt af van de gekozen instelling en hoe snel je fietst.

 

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de e-bike. De elektrische motor wordt door de e-bike accu aangedreven. Het aantal kilometers dat je met trapondersteuning op een e-bike kunt fietsen, wordt grotendeels bepaald door de accu. Dit aantal kilometers wordt de actieradius genoemd.

 

De elektrische fiets behaalt met trapondersteuning een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Het dragen van een helm is niet verplicht.

 

Wat is een Speed Pedelec?

Een Speed Pedelec is een elektrische fiets waarbij de maximale trapondersteuning 45 kilometer per uur bedraagt. Bij een normale e-bike behaalt de trapondersteuning een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. De Speed Pedelec is vooral interessant voor het afleggen van grotere afstanden, bijvoorbeeld woon-/ werkverkeer.

 

Speed Pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) vallen vanaf 1 januari 2017 voor de wet onder de bromfietsen. De minimale leeftijd om op een Speed Pedelec te mogen rijden bedraagt daardoor 16 jaar. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat.

 

Speed Pedelecs zijn voorzien van een Nederlands kenteken en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

 

Wat is een e-scooter?

De e-scooter, oftewel de elektrische scooter, wordt aangedreven door een elektrische motor en wordt gezien als alternatief voor de benzine scooter. Een elektrische scooter mag afhankelijk van het type in Nederland en België maximaal 25 kilometer per uur (snorscooter) of 45 kilometer per uur (bromscooter) rijden. De elektrische scooter is stiller dan de benzinevariant en stoot geen uitlaatgassen uit.

 

Het opladen van de elektrische scooter kan gewoon via het stopcontact. Houd rekening met relatief lange ‘tankbeurten’: het volledig 100% opladen van de accu neemt zo’n 6 tot 8 uur in beslag. Veel accu’s kunnen echter wel in 2 tot 3 uur voor 75% ‘snel’ opgeladen worden.

 

De minimale leeftijd om op een e-scooter te mogen rijden bedraagt 16 jaar. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat.

 

Wat is een e-step?

De e-step, oftewel de elektrische step, wordt aangedreven door een elektrische motor en wordt officieel gezien als een snorfiets. Dat betekent dat je geen helm of rijbewijs nodig hebt. De elektrische step wordt steeds meer gebruikt om korte afstanden te overbruggen. Je bent flexibel, wendbaar, kunt snel door het drukke verkeer navigeren en een elektrische step is licht en gemakkelijk mee te nemen.

 

Let wel op! Met een scooterstep mag je alleen op de openbare weg rijden als de step is goedgekeurd door de RDW. De step moet verzekerd zijn en je moet de verkeersregels voor snorfietsers volgen. Internationaal is de e-step ook wel bekend als e-scooter.

 

Lees hier meer over de e-step.

 

Wat is een Segway?

Een Segway is een elektrisch aangedreven, éénpersoons vervoermiddel waar je op staat als je er op rijdt. Je bestuurt de Segway met je lichaam. Door naar voren te leunen gaat de Segway vooruit en door naar achteren te leunen rijdt de Segway naar achteren. Hij stopt wanneer je rechtop staat. De juiste balans vinden is niet moeilijk omdat de Segway zelf-balancerend is.

 

De Segway valt onder de categorie bijzondere bromfietsen; je mag er dus mee op de openbare weg. Je mag op het fietspad of op het fiets/bromfietspad rijden. Is er geen verplicht fietspad of fiets/bromfietspad, dan mag je op de rijbaan rijden.

 

De minimale leeftijd om op een Segway te mogen rijden bedraagt 16 jaar. Als bestuurder van een Segway hoef je officieel geen helm te dragen, echter is dit wel vaak verplicht indien je deelneemt aan een Segway Tour. Je hebt geen (bromfiets)rijbewijs nodig.

 

De Segway is zeer milieuvriendelijk en bijna geluidloos en de maximumsnelheid bedraagt 25 kilometer per uur. Op de stoep geldt een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur, maar je mag alleen op de stoep rijden als je een OV-Begeleiderskaart, Valyspas of WMO-pas hebt.

 

Lees hier meer over het gebruik van een Segway.

 

Wat is een Kickbike?

Een Kickbike is een ongemotoriseerd tweewielig vervoermiddel. In Nederland wordt ook de benaming autoped of step wel gebruikt. De kickbike heeft een voor- en achterrem op de velg en meestal een groot 28” voorwiel en een klein 18” achterwiel, verder een lage plank om op te staan (stabiel door een laag zwaartepunt) en een stuur. Ze wegen rond de 10 kilo en zijn dus lekker licht. Hij is hierdoor heel wendbaar en biedt meer comfort dan een gewone step. De kickbike wordt ook wel aangeduid als een step voor volwassenen.

 

De snelheid bedraagt voor recreanten ongeveer 10 km/uur. Hiermee hoort de Kickbike officieel thuis op de stoep bij de voetgangers, maar o.a. door het snelheidsverschil is het in veel gevallen verstandiger om te steppen op het fietspad.

 

Steppen op een Kickbike is geschikt voor jong en oud en minder belastend voor enkels, knieën en heupen dan hardlopen. Bovendien kun je veel grotere afstanden afleggen dan bij wandelen en dus meer genieten van de wijde omgeving.

 

Wil je toch liever wat meer comfort en wat minder actie? Dan kan ook. Huur dan een Elektrische Kickbike. Met deze e-step rijd je geruisloos over de weg of door het bos met een snelheid van ongeveer 25 km per uur. De e-kickbike is zeer gemakkelijk te bedienen. Je stapt gewoon op en begint te steppen waarna de elektrische motor het van je overneemt.

 

Wat is een E-chopper?

Een echopper is een elektrisch aangedreven bromfiets, ook wel een elektrische scooter genoemd. Het chassis is gebouwd in de stijl van een traditionele chopper, gebaseerd op het uiterlijk van de populaire Amerikaanse motorfietsen. De e-chopper is voorzien van een extra breed stuur en extra brede banden en dat geeft de scooter een heel stoere uitstraling. Rijden op een e-chopper is leuk en comfortabel. De e-chopper is bovendien zeer milieuvriendelijk en bijna geluidloos. De maximumsnelheid bedraagt 25 kilometer per uur waardoor een helm niet verplicht is.

 

De minimale leeftijd om op een e-chopper te mogen rijden bedraagt 16 jaar. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat.

 

Wil jij een E-chopper Tour als groepsuitje? Ook dat is mogelijk! Je kan de E-chopper Tour ook nog combineren met één van de vele andere activiteiten.

 
 
1daytravel.com
Logo
Nieuwsbrief 1daytravel

Mis geen aanbiedingen meer!

Ben altijd als eerste op de hoogte van scherpe aanbiedingen, bekijk de leukste arrangementen en groepsuitjes en profiteer van nieuwe acties en extra kortingen.