Search
Generic filters
Search in content
Search in excerpt
Exact matches only
Search in title

Alles over helmplicht

Of het dragen van een helm al dan niet verplicht is, is onder meer afhankelijk van het type voertuig en de snelheid ervan. Er zijn dan ook meerdere aspecten die bepalen of het dragen van een helm verplicht is.

 

Helm verplicht op bromfiets

Met een bromfiets mag maximaal 45 kilometer per uur worden gereden. Bestuurders en passagiers van een bromfiets zijn verplicht om een helm te dragen. Daarnaast dient de helm goed passend te zijn, door middel van een sluiting op het hoofd bevestigd te worden en over een goedkeuringsmerk te beschikken, zoals ECE 22.05.

 

Als er zonder helm op een bromfiets wordt gereden, dan wordt bij constatering daarvan een boete opgelegd. De boete kan eveneens worden opgelegd als de helm niet op een deugdelijke wijze wordt gedragen. Bijvoorbeeld als de sluiting niet is vastgemaakt of als de helm los en half over het hoofd wordt gedragen.

 

Helm niet verplicht op snorscooter

Een snorscooter is een afgeleide versie van een bromscooter, maar verschilt doordat er met een snorscooter in Nederland niet harder gereden mag worden dan 25 km per uur. Voor snorfietsen geldt dan ook dat het dragen van een helm niet verplicht is. In Amsterdam gelden overigens afwijkende regels. Hieronder kun je er meer over lezen.

 

Met een snorscooter is het toegestaan om op een fietspad te rijden omdat er niet sneller gereden mag worden dan 25 km per uur. Met het een brommer, waarmee maximaal 45 kilometer per uur mag worden gereden, is het niet toegestaan om van het fietspad gebruik te maken. Brommers moeten dan ook op de hoofdweg rijden.

 

Helm verplicht voor snorscooters in Amsterdam

Vanaf 8 april 2019 zijn in Amsterdam snorscooters en snorfietsers, die maximaal 25 km per uur rijden, van het fietspad naar de rijweg verdreven. Het dragen van een helm is hierbij verplicht geworden.

Redenen om een helmplicht voor (snor)scooters en snorfietsers in te voeren, waren vooral gericht op het verbeteren van de verkeersveiligheid. Drukte, verschillen in snelheid en inhalen van snorscooters op fietspaden leidde tot veel problemen en ongevallen.

 

De boete voor het niet dragen van een helm op een snorfiets bedraagt € 95,- .

 

Waar mag je in Amsterdam rijden?

Binnen de Ring van Amsterdam zijn snorfietsers / snorscooters niet meer welkom op vrijliggende fietspaden. Bij wegen zonder vrijliggende fietspaden, bijvoorbeeld bij de grachten, rijden snorfietsers tussen de andere verkeersdeelnemers. Ook op de roodgekleurde fietsstroken blijft de snorfietser welkom.

 

Veiligheid voor alles

Het dragen van een helm kan veel letsel voorkomen, ongeacht het type vervoermiddel. Ook bij een geringe snelheid is het verstandig om het hoofd te beschermen met een goede helm. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Zelfs op een racefiets of een e-bike verdient het wat ons betreft aanbeveling om een helm te dragen.

 

Overige vervoermiddelen

Er zijn nog tal van andere vervoermiddelen die, al dan niet aangedreven door een elektrische motor, een snelheid van 25 of 45 kilometer per uur behalen. Hiervoor gelden de volgende regels:

 

Segway

Een Segway is een elektrisch aangedreven, éénpersoons vervoermiddel dat onder de categorie bijzondere bromfietsen valt. De minimale leeftijd om op een Segway te mogen rijden bedraagt 16 jaar.

Als bestuurder van een Segway hoef je officieel geen helm te dragen, echter is dit wel vaak verplicht indien je deelneemt aan een Segway Tour.

 

Speed Pedelec

Een Speed Pedelec is een elektrische fiets waarbij de maximale trapondersteuning 45 kilometer per uur bedraagt. Speed Pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) vallen vanaf 1 januari 2017 voor de wet onder de bromfietsen en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

 

E-step

De e-step, oftewel de elektrische step, wordt aangedreven door een elektrische motor en wordt officieel gezien als een snorfiets. Dat betekent dat je geen helm of rijbewijs nodig hebt.

 

Elektrische Kickbike

Met deze e-step rijd je met een snelheid van ongeveer 25 km per uur. De e-kickbike wordt aangedreven door een elektrische motor en officieel hoef je geen helm te dragen.

 

E-chopper

Een e-chopper is een elektrisch aangedreven snorfiets, ook wel een elektrische scooter genoemd. De maximumsnelheid bedraagt 25 kilometer per uur waardoor een helm niet verplicht is.

 

N.B. Voor een aantal van de hierboven vermelde vervoermiddelen is  het dragen van een helm officieel niet verplicht. Huur je een dergelijk exemplaar of neem je deel aan een tour of excursie, dan kan het verhuurbedrijf echter wel een helm verplichten.

 

Disclaimer: aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en/of  typfouten voorbehouden. Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht op de website van het RDW.

1daytravel.com
Logo
Nieuwsbrief 1daytravel

Mis geen aanbiedingen meer!

Ben altijd als eerste op de hoogte van scherpe aanbiedingen, bekijk de leukste arrangementen en groepsuitjes en profiteer van nieuwe acties en extra kortingen.