Search
Generic filters
Search in content
Search in excerpt
Exact matches only
Search in title
Wereld Fietsdag

Wereld Fietsdag 2021

Donderdag 3 juni is door De Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Wereld Fietsdag’ (Werelddag van de Fiets / World Bicycle Day). Op deze dag wordt wereldwijd de fiets en fietsen in het algemeen gepromoot. Er worden evenementen en activiteiten georganiseerd die erop gericht zijn de fietscultuur in de samenleving te stimuleren en de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren.

De Verenigde Naties en regeringen in Europa hebben een nieuwe werkgroep opgericht om een reeks uitgangspunten voor een groenere en gezondere mobiliteit te ontwikkelen. Maar nu al nemen sommige landen en steden maatregelen om de mobiliteit van fietsers te verbeteren naarmate de aantallen toenemen.

Verduurzaming van het vervoer

De initiatieven voor een betere mobiliteit hebben als doel om de drukte van het openbaar vervoer en verkeersopstoppingen te verminderen nu beperkingen rondom COVID-19 worden opgeheven en inspanningen worden geleverd om een tweede besmettingsgolf te voorkomen. Hoewel de geplande verbeteringen moeten worden toegejuicht, zijn er daarvan veel als tijdelijke maatregelen aangekondigd. Toch is de verduurzaming van het vervoer van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van mensen en de planeet. Verwacht wordt dat ten minste een deel van de verbeteringen permanent zal worden doorgevoerd en dat een eventuele terugkeer naar ‘het normaal’ gepaard zal gaan met een betere mobiliteit.

De fiets is een schoon en milieuvriendelijk vervoersmiddel

De fiets is een eenvoudig, betaalbaar, betrouwbaar, schoon en milieuvriendelijk vervoersmiddel. Wereldfietsdag roept overheden op alle niveaus op om een veilige toegang tot openbare ruimtes te bieden, om voetgangers en fietsers te beschermen, en door middel van mobiliteit een gelijke deelname aan de samenleving te waarborgen. Investeringen in betere fietsomstandigheden – met e-bikes, bakfietsen en fietsen in het openbaar vervoer – zullen bijdragen aan het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

Bron: unric.org/nl / 3 juni 2021

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
1daytravel.com
Logo
Nieuwsbrief 1daytravel

Mis geen aanbiedingen meer!

Ben altijd als eerste op de hoogte van scherpe aanbiedingen, bekijk de leukste arrangementen en groepsuitjes en profiteer van nieuwe acties en extra kortingen.