Search
Generic filters
Search in content
Search in excerpt
Exact matches only
Search in title
Kanoverhuur Biesbosch

Varen in de Biesbosch

Populaire vaargebieden in Nederland (deel 1)

Nationaal Park De Biesbosch

In dit artikel belichten we de Biesbosch, een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het betreft het eerste artikel in een reeks waarin we de populairste vaargebieden van Nederland op een rijtje zetten.

Nationaal Park de Biesbosch is een 9000 hectare groot natuurgebied met kenmerken die uniek zijn in Europa. De Biesbosch is namelijk niet alleen een Nationaal Park, maar ook het grootste zoetwatergetijdengebieden van Europa. Eb en vloed vormden hier het landschap, 600 jaar lang. Het heeft geleid tot een ruige wildernis, waar je stilte vindt en stil van wordt.

Voor een natuurliefhebber is het hier volop genieten. Het landschap van de Biesbosch is zeer gevarieerd. Op het land en in de natte delen van de Biesbosch komen bijzondere planten en dieren voor. Misschien zie je wel bevers (er leven meer dan 300 bevers in de Biesbosch), reeën of bijzondere (water)vogels, terwijl je langs de wilgenbossen en groene oevers of door kronkelende kreekjes vaart.

De Biesbosch kan worden onderverdeeld in de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch, waarbij de laatste weer bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch en de Dordtse Biesbosch.

varen in de biesbosch

Varen in de Biesbosch

De Biesbosch is een avontuurlijk doolhof van rivieren, met eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water. Je kunt er wandelen en langs de randen van het gebied ook fietsen. Maar de natte, ruige natuur van dit moeras laat zich het best beleven vanaf het water, in een klein bootje, een sloep of een kano.

Je kunt op zoek naar strandjes of mooie aanlegplaatsen of gewoon genieten van de natuur. Het uitgebreide krekenstelsel maakt het gebied heel bijzonder. Om op de mooiste plekjes van de Biesbosch te kunnen komen is een boottocht een echte aanrader! Geruisloos varend door de smalste kreken, bukkend onder lage takken door, beleef je de natuur vanaf de waterspiegel. IJsvogels schieten voorbij, een kiekendief jaagt tussen het riet en misschien laat zelfs de visarend of een bever zich zien. In de Biesbosch ben je één met de natuur.

In plaats van zelf varen kun je in de Biesbosch ook op een rondvaartboot stappen en je door een schipper door de prachtige natuur laten varen. Er zijn bijvoorbeeld speciale bever- en fluistertochten. Kijk bij de verschillende toegangspoorten of op 1daytravel.com welke bootverhuurbedrijven of rondvaartbedrijven er zijn.

boot-huren-biesbosch

Bootverhuur Biesbosch

Door de Biesbosch varen is de Biesbosch ervaren. Niet iedereen beschikt echter over een eigen boot, maar dat hoeft vandaag de dag geen enkele belemmering te zijn om een heerlijk dagje op het water te vertoeven. In de Biesbosch zijn meer dan 70 ondernemers aanwezig, waaronder verschillende bootverhuurbedrijven waar je heel eenvoudig een boot, kano of sloep kunt huren. Een vaarbewijs is in de meeste gevallen helemaal niet nodig.

Waarin heb jij het meeste zin? Kies je voor een sportieve middag in een kano? Stap je met een goed gevulde picknickmand aan boord van een sloep? Zoek je de stilte van een fluisterboot? Gaat jouw voorkeur uit naar het gemak en de luxe van een motorboot? Of wil je gaan vissen in de Biesbosch en ben je op zoek naar een stabiele visboot? Wat je keuze ook zal zijn, je gaat een heerlijke tijd tegemoet in de prachtige natuur van de Biesbosch. Een boot of sloep huren in de Biesbosch is in no-time geregeld en bootverhuurbedrijven vind je o.a. in Drimmelen of Dordrecht.

Regels in de Biesbosch

Een bezoek aan de Biesbosch is meer dan de moeite waard. Of je nu wilt wandelen, fietsen of varen; als natuurliefhebber ben je er op z’n plaats en zul je verrast worden door de afwisselende natuur.

Om alles in goede banen te leiden en de natuur de respecteren en te beschermen, zijn er wel spelregels waar we ons aan moeten houden. Check deze regels voor de zekerheid voordat je op pad gaat.

Biesbosch boot huren

Tips voor een bezoek aan de Biesbosch

In en rondom de Biesbosch zijn veel mogelijkheden voor een leuk dagje uit of een langer verblijf. Bevers en zeearenden zoeken, klimmen, kanoën, wandelen, een rondvaart maken, suppen of zelf varen. Er is altijd wel wat moois te beleven.

Naast de vele vaarroutes biedt de omgeving echter ook een uitgebreid fiets- en wandelroutenetwerk met leuke afstapplekken. Er zijn forten en linies en in de regio worden veel streekproducten verkocht. Blijf je langer en je wilt meer, dan kun je vanuit de Biesbosch ook de steden Breda, Dordrecht, de Efteling of Kinderdijk bezoeken.

Nationaal Park De Biesbosch heeft drie bezoekerscentra; Biesboschcentrum Dordrecht, Biesboschcentrum Drimmelen en het Biesbosch MuseumEiland Werkendam.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
1daytravel.com
Logo
Nieuwsbrief 1daytravel

Mis geen aanbiedingen meer!

Ben altijd als eerste op de hoogte van scherpe aanbiedingen, bekijk de leukste arrangementen en groepsuitjes en profiteer van nieuwe acties en extra kortingen.